אינג'. איתן חביב

תפרי ההתפשטות במבנים מאפיינים את הבנייה המודרנית מזה מספר עשרות שנים. למרות שאיטום תפרי התפשטות מבוצע בארץ כבר שנים לא מעטות, אנו נתקלים במקרים רבים של חוסר ידיעה כיצד לבצע איטום זה באופן הראוי.

במאמר שלהלן נסקור מספר כללי ביצוע בסיסיים באיטום תפרי התפשטות:

הכנת שטח פני התפר לאיטום

הכנת פני התפר לאיטום הינה חיונית ביותר לתפקוד תקין של מערכת האיטום בתפר. להלן שלבי הביצוע המומלצים:

1.1 הסרת חומרי המילוי בתפר (כגון: קלקר) עד לעומק המתאים אשר יאפשר קיבוע גב אחורי לחומר האיטום.
1.2 ניקוי דפנות התפר והשחזתן עם דיסק. מומלץ גם לבצע פאזה קטנה במידות 3X3 מ"מ בשפות התפר החיצוניות, למניעת שבירתן בהמשך.
1.3 ניקוי יסודי של דפנות התפר מאבק וחלקים רופפים.
1.4 מריחת פריימר במידה וקיימת המלצה לכך ע"י יצרן חומר האיטום.

הגיאומטריה של חומר האיטום

סוגים שונים של חומרי איטום מצריכים יחס רוחב / עומק מסויים לקבלת תפקוד מקסימלי כפועל יוצא מן התכונות הדינמיות שלהם. המלצות ניתנות לכל חומר איטום בנפרד, אבל באופן כללי מומלץ לאמץ יחס של 1:2 בין רוחב לעומק התפר. בכל מקרה, יש להקפיד שמינימום עומק חומר האיטום יהיה מושג תמיד (בד"כ 6 מ"מ) כך שבתפר צר, יחס רוחב לעומק יכול להיות 1:1. יחס זה יישמר עד רוחב תפר של כ10- מ"מ, לאחר מכן יעלה היחס בהדרגה ליחס של 1:2.כך, בתפר שרוחבו 20 מ"מ יהיה עומק התפר 10 מ"מ. בתפרים שרוחבם בין 20 ל- 30 מ"מ יהיה עומק התפר 10 עד 15 מ"מ, בהתאמה. בתפרים שרוחבם עולה על 30 מ"מ, ישאר עומק התפר 15 מ"מ בד"כ.

גב אחורי לתפר
להשגת עומק נכון של חומר האיטום מוכנס לתפר גב אחורי. הגב האחורי צריך להכנס בלחץ, כדי שיאפשר תנועה בלתי מוגבלת של התפר ואסור שידבק לחומר האיטום.

הגב האחורי המתאים ביותר הוא פוליאוריתן מוקצף בעל תאים סגורים (או פוליאתילן מוצלב מוקצף בעל תאים סגורים), שמיוצר בחתך עגול או חתך מלבני כשהוא לחוץ בשיעור של 25%-30% לתוך חלל התפר.

גב אחורי נחוץ כדי להבטיח עומק יישום נכון של חומר האיטום ביחס לרוחב התפר.
נותן תמיכה בזמן הקצאת חומר האיטום (Tooling) כדי שיידבק לדפנות התפר.
מונע הדבקת חומר האיטום בצד האחורי שלו.
תפרים הנבנים ומקבלים את צורתם בעזרת לוחות קל-קר או דומיהם דורשים גם הם גב אחורי לפני יישום חומר האיטום.
יש להשתמש בנייר דבק שובר (מונע) הדבקה כאשר עומק התפר אינו מאפשר להשתמש בגב אחורי.

סיבות עיקריות לכשלים באיטום תפרים

  • כשל בהדבקה של חומר האיטום למשטח עקב הכנה לא נאותה של המשטח או חוסר התאמה בין החומרים (משטח/חומר איטום).
  • אובדן אחיזה של גב אחורי קטן מהנדרש יגרום לחתך מוזר של פס האיטום וכשל בטרם עת של איטום התפר.
  • פגיעה באיטום עקב יישום לא נכון הנובע מהדבקה בשלושה צדדים או תנועתיות מוגזמת של התפר שלא נלקחה בחשבון, או בחירה לא נכונה לא חומר האיטום.
  • ניקוב בגב האחורי תוך כדי התקנה יכול לגרום ליציאת גז שיגרום לבועות בחומר האיטום.
  • הדבקה על משטח רופף ולא יציב תגרום להתפוררות וחדירת מים.
  • איטום לא נכון של עץ יכול לגרום לבריחת גזים ויצירת בועות בחומר האיטום.
  • יישום חומר איטום ללא גב אחורי לא יאפשר הדבקה לדפנות התפר.

סוג חומר האיטום בתפרי התפשטות בקירות חוץ ובגגות מבנים

במרבית המקרים מקובל להשתמש במסטיקים פוליאוריטניים לאיטום תפרי התפשטות דינמיים בקירות חוץ ובגגות של מבנים, כמערכת הגנה בודדת או כחלק ממערכת איטום כוללת.

סוג המסטיק הפוליאוריטני יתאים לתפקוד הנדרש בתקופת השירות של התפר.

כאשר מדובר בתפרים בקירות חוץ של מבנים או בגגות חשופים (שאינם משמשים כחניונים), יש לקחת בחשבון את התנועתיות הרבה הצפויה בהם עקב שינויים יומיים ותקופתיים של טמפרטורה ולחות.

כדי שחומר האיטום יוכל לקבל את התנועתיות הרבה עליו להיות בעל יכולת התמתחות והתכווצות גבוהים ככל האפשר בתפר בשילוב עם מודול אלסטיות נמוך ככל האפשר.

כאשר חומר איטום פוליאוריטני הינו בעל מודול אלסטיות נמוך, הכוח המופעל על ידו בזמן התרחבות התפר, על דפנות התפר, כוח אשר שואף לנתק את חומר האיטום מדפנות התפר, הינו נמוך וע"י כך מופחתת סכנת ההתנתקות של חומר האיטום מדפנות התפר.

מרבית המסטיקים הפוליאורטניים המקובלים בשוק הינם בעלי כושר תנועתיות של 25% ± בתפר.

לאחרונה פותח ע"י חברת TREMCO העולמית, מקבוצת RPM, המובילה בעולם בתחום ייצור חומרי איטום פוליאוריטניים, מסטיק פוליאוריטני ייחודי מסוג "דיימוניק NT" בעל כושר תנועתיות ייחודי של 50% - / 100% + בתפר.

זאת ועוד – ה"דיימוניק NT" הינו בעל מודול אלסטיות נמוך במיוחד (MPA 0.13 בהתארכות של 100%), וניתן ליישמו בתפרים רחבים במיוחד (עד 100 מ"מ רוחב תפר).

השילוב הייחודי של כושר תנועתיות גבוה במיוחד ומודול אלסטיות נמוך מאוד מציב את ה"דיימוניק NT" במקום ייחודי מאוד בקבוצת המסטיקים הפוליאוריטניים המיועדים לאיטום תפרי התפשטות דינמיים בקירות חוץ ובגגות.


סיכום

הקפדה יתרה על הכנה מתאימה של פני הבטונים (או תשתית אחרת) בתפר ההתפשטות, על בחירת חומר האיטום המתאים והיישום הקפדני עפ"י כל הכללים יבטיחו תפקוד תקין של תפר ההתפשטות לתקופות שירות ארוכות.